Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yardımcı kaynak destek paketi hazırladı. MEB’den yapılan açıklamaya göre, 2022-2023 eğitim öğretim yılında bir yenilik daha yapılacak ve yardımcı kaynaklar, ders kitaplarıyla birlikte dağıtılacak.
Mahmut Özer ders kitapları ve yardımcı kaynak ilgili olarak, “Yardımcı kaynak meselesi, uzun yıllardır çözülememişti. Şimdi 2. sınıftan 12. sınıfa kadar olan sınıf düzeyleri için hazırlıyoruz. Hem dijital platformlarda hem de basılı olarak öğrencilerimize ve öğretmenlerimize sunuyoruz. Şu ana kadar 36 milyonun üzerinde kaynağı basılı olarak öğrencilerimize ulaştırdık. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında da 100 milyonun üzerinde yardımcı kaynağı ders kitaplarıyla birlikte öğrencilerimize göndereceğiz. 2022-2023 yılında bir yenilik daha yapıyoruz. Ücretsiz dağıttığımız ders kitaplarıyla birlikte sene başında yardımcı kaynaklarımızı da öğrencilerimize ulaştıracağız.” ifadelerini kullandı.
“Eğitim Alanı Ticarileştirildi.”
Eğitim – Sen konu ile ilgili olarak, “Ders kitaplarının ve yardımcı kaynakların ücretsiz olarak dağıtılması, eğitimin kamusal ve parasız nitelikte olması sürecinin tamamlayıcı bir öğesi olarak değerlendirilmelidir. Ancak özellikle son yirmi yıl içinde eğitim alanı hızla ticarileştirilmiş, kamusal eğitim hakkı yok sayılmış, yoksul ailelerin çocukları eğitime erişim ve devamlılık noktasında ciddi sorunlar yaşamaya başlamıştır.
Eğitimin kamusal niteliğini ortadan kaldıran uygulamaları hayata geçirenlerin, ders kitaplarının ve yardımcı kaynak kitapların ücretsiz dağıtılması söz konusu olunca bir anda kamusal politikaları terk etmesinin altında, bu kitapların seçimi, basımı ve dağıtımı üzerinden özel sektöre ve yandaş firmalara rant ya da fayda sağlamanın yattığı görülmektedir. Bu nedenle kamusal kaynaklar kamu yararı için kullanılmalı, ders kitaplarının ve yardımcı kaynakların ücretsiz olarak dağıtılması uygulaması sürdürülürken, kamu kaynaklarının özel çıkar sahiplerine aktarılmasının önüne geçilmelidir. Kamusal eğitimin ücretsiz kitap dağıtmanın ötesinde başka gereklilikleri de beraberinde getirdiği gerçeği gözlerden kaçırılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.
Ücretsiz kitap ihaleleri, basımı ve dağıtımı sürecini başından sonuna şeffaf bir şekilde yürütmeli
Eğitim Sen son olarak yaptığı açıklamada, “Eğitim Sen olarak MEB’e önerimiz, ücretsiz kitap ihaleleri, basımı ve dağıtımı sürecini başından sonuna şeffaf bir şekilde yürütmesidir. MEB, tüm kitapların hazırlanmasını objektif kriterlerle çalışan bilimsel kurulların denetiminde ve kontrolünde yürütmelidir. Ayrıca yıllardır öğretmenlere derslerde kullanacakları yardımcı materyaller konusunda hiçbir özerklik tanımayan mevcut uygulamaya derhal son verilmelidir. Öğretmenlerin 2003 yılı öncesinde olduğu gibi kitapların ve ders materyallerinin seçiminde daha fazla inisiyatif almalarının önü açılmalı, MEB bütün süreci merkezi olarak belirleme yaklaşımında vazgeçmelidir.” şeklinde konuştu. (BSHA- Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)
Yorumlar