81 ilde 810 Yeni İhracatçı ile sadece 500 milyar dolar ihracat hedefi değil. 100.000 Yeni ihracatçı kobi ile ihracat yeni bir ivme kazanacak.

İGEME yaptığı İhracat seferberliği lansman toplantısı ile 2021- 2022 İhracat Seferberliği projesini açıkladı. Genel Müdür Murat IŞIK, İhracatta sadece hedef koymanın yeterli olmadığını ekosistemi büyütecek, değer katacak, dönüşüm sağlayacak ve dijitalleşmenin sağlanarak Türkiye’nin dünya ihracatında hakkettiği yere gelerek mutlak ve uzun vadeli başarının yakalanması için gerekli altyapının da sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin Kg fiyatı 1,5 $

Türkiye ihracatta tüm zamanların rekorları kırıyor ancak ihracattan elde edilmesi gereken kazanımlar kur, üretim ve katma değer yaratamamak nedeni ile sağlanamıyor. Türkiye ihracata dayalı büyümede gerekli ivmeyi yakalamış değil. Bu nedenle İhracatın acil çözüme ihtiyacı var yeni bir vizyon ve çağa uygun dönüşümlerle bu açığı kapatmamız gerekiyor. İthalata getirilen vergiler ile sağlanan denge piyasanın açılması ile tekrar cari açığa sebep olacak. Bu nedenle 2021-2022 mottomuz İhracatta 3D Değişim, Dönüşüm, Dijitalleşme ile kg fiyatını önce 2 $ ve Sonrada 3 $’a çıkarmamız gerekmektedir. Bu sayede Türkiye dış ticarette dünyanın durdurulamaz bir ivme yakalaması hedefleniyor.

Türkiye sahip olduğu genç nüfusu ve sayesinde gerekli iş gücü ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir. Genç ve dinamik nüfusun aldığı eğitim ve sosyolojik dönüşümün ülkemiz ürün ve hizmetlere katkısı için COVİD sonrası Y, Z kuşaklarının acil olarak ihracata dahil olması gerekmektedir. Bu amaçla 81 ilde 40 yaşın altındaki kardeşlerimizden 810 yeni ilk ihracatını yapmış kobi başarı hikayesi yazmak istiyoruz. Ayrıca bu sayının %60’ının kadın ve 25 yaş altı ihracatçılardan oluşması için çaba göstereceğiz. Bu sayede Türkiye bir yandan ihracatını şaha kaldırırken diğer yanda gençlere istihdam yaratarak diğer ülkelere örnek niteliğinde bir girişimde bulunacak.

Genel Müdür Murat IŞIK; ‘Getir, Yemeksepeti, Trendyol, gibi uygulama ve başarı hikayelerini İhracat Ekosisteminde de görmek isteğimizin emaresi olarak ilk yatırımlarını alan GATEOFTEC ve MEDİCALİNTURKİYE projelerinin lansmanını ve tanıtımını da yapacağız. İhracat konusunda fikri olan girişimci ve gençlerimize startupları için kaynak yaratacağız ve onlar için kendilerini göstermek ve projelerini anlatmak için platform sağlayacağız.’ dedi. İGEME olarak ihracata farklı ve yeni bir pencereden baktıklarını ifade eden IŞIK İGEME’nin vizyon ve misyonlarına uygun olarak ihracata yeni bir soluk getirme hedeflerinin olduğunun altını çizdi.

Hedef 12 Haziran 2027 de Dünyanın ilk uçak fuarı ile 81 günde devri âlem yapmak.

Türkiye’ye ihracatta gerekli itici gücü oluşturması beklenen İhracat Seferberliği 7 Eylül 2021’de yakılacak olan meşale ile başlayacak ve 12 Haziran 2027’de dünyanın ilk dünyayı gezen uçak fuarı ile son bulacak. Bu süre zarfında yaşanan gelişmelerle daha yeni, daha güçlü bir Türkiye hedefleniyor. Dünyanın ilk uçak fuarı; Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Haziran 1926’da demir alan Karadeniz Gemisi ve 24 Mayıs 2004 tarihinde yola çıkan İpek Yolu treni ile aynı görevleri üstlenerek yeni ve güçlü Türkiye’nin ihracat elçisi görevini yerine getirecek.
İGEME Genel Müdürü Murat IŞIK bu proje ile ilgili olarak ‘Bizim ihtiyacımız olan siyaset ve gündelik çekişmelerin dışında hedef odaklı kendi gündemimiz. İhracatın gündemi hep daha iyiye, hep daha fazlaya, hep daha değerliye olmalı bizim kaybedecek zamanımız yok. Bu ülkenin gençleri ile yapacağımız çok iş var.’ dedi.

IŞIK sözlerine şu ifadelerle devam etti; ‘Bir İGEME projesi olan İhracat Seferberliği çerçevesinde 6 yeni meslek dalı, 100 bin yeni nesil ihracat uzmanı, 100 yeni ihracat şirketi ve 21 ülkede ihracat merkezleri hedefi ile yola çıkıyoruz. Ekibimizle birlikte bu hedeflerin meşalesini 7 Eylül’de Tekirdağ’da yakacağız. Bu projenin 12 Haziran 2027 de uçak fuarının başlaması ile sonuçlanacak.’

Tek gündem zengin ve müreffeh Türkiye için ihracat olan bu projede yerli ve yabancı birçok paydaş, sponsor ve katılımcı ile Türkiye’de ihracatın gelişimi için mikro ihracat, e-ihracat, ihracat merkezleri, yerinde ihracat, markalaşma, ihracatta dijital dönüşüm temalarının işleneceği birçok çalışma yapılacak. Ayrıca Sağlık Turizmi, Eğitim Turizmi, Lojistik Merkezler, e-ihracat gibi yeni ihracat alanları ile tasarım, inovasyon ve Ar-Ge tabanlı ihracat ile değer yaratma konusuna özel hassasiyet gösterileceğini belirten yetkililer herkesin ihracat için çabalamasını eyleme geçmesini hayati önem taşıdığını belirtiyor.