CANSU ÖZDEMİR – ERCAN ÇALIŞIR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Serdar Yalman, son dönemde oldukça yaygınlaşan İnfluenza virüsünün 9 yaş altı çocuklarda yoğunlukta görüldüğünü, virüsün salgın boyutuna ulaştığını ifade etti.
Uzm. Dr. Yalman, solunum yolu ile bulaşan İnfluenza virüsü ile ilgili açıklamasında şu şekilde konuştu; “Eylül-Ekim aylarında başlayan, Şubat ayında da mevcut olan ve yıllardır devam eden influenza virüsünden bahsediyoruz. 4-5 yıl önce halk arasında domuz gribi olarak adlandırılan H1N1 virüsü uzun zamandır suskun kalsa da şu an yeniden alevlendiğini görüyoruz. A ve B şeklinde iki çeşit olan bu virüsün özellikle A tipini tehlikeli olarak adlandırıyoruz. Genelde 9 yaşından küçük çocuklarda salgın hastalık yapabilmektedir. Büyüklerde bulaş riski düşük olsa da vardır. İnfluenza solunum yolu ile bulaşan bir virüs türüdür.”
İNFLUENZA BELİRTİLERİ NELER?
Pandemi döneminde maske, mesafe, temizlik kurallarına uyulması nedeniyle İnfluenza virüsünün yaygınlaşmasının azaldığını ifade eden Uzm. Dr. Yalman, son zamanlarda tedbirlerin azaldığını ve virüsün salgın boyutuna geçtiğini dile getirdi. Yalman, İnfluenza belirtilerini şu sözleriyle açıkladı; “Covid -19 tedbirleri neticesinde İnfluenza virüsü geçen sene az görülmekteydi. Nispeten gevşeyen tedbirler ile bugün daha çok vaka görülmekte. Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, burun akıntısı, kas ağrısı gibi belirtiler göstermektedir.”
İNFLUENZA NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tetkik sonucu tanı konulan İnfluenza hastalığın tedavi sürecini anlatan Uzm. Dr. Yalman, vücut direncini artırmak ve virüsü vücuttan atmak için antiviral ilaç tedavisi kullandığını belirtti. İnfluenza hastalığının aşı sürecine değinen Yalman, virüsün tedavi sürecini şu sözleriyle aktardı; “İnfluenza hastalığının tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Hastaneye yatış gerekmemektedir ancak yüksek ateş kusma ve beslenme yetersizliği gibi durumlarda yatış gerekebilmektedir. Nadiren akciğerde saklanabilmekte. Aşı vardır. İlk yapıldığı yıl birer arayla sonraki yıllar ayda bir bulunabilirse yapılabilmektedir. Genelde küçük çocuklar, kronik hastalar yaşlılar riskli gruplar olduğu için öncelik verilmeli. Aşıyı herkese önerebiliriz herhangi bir sakıncası yoktur.”
Yorumlar